προσωπική ιστοσελίδα

Τι πρέπει να έχει μια Προσωπική Ιστοσελίδα ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε; Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει μια επιτυχημένη προσωπική Ιστοσελίδα.

Κάθε ιστοσελίδα προσωπική ή όχι, εξυπηρετεί κάποιο σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε. Οι προσωπικές ιστοσελίδες εξυπηρετούν χιλιάδες σκοπούς ανάλογα με τις ασχολίες των ανθρώπων τους οποίους προορίζονται να προωθήσουν. Έτσι κάθε ιστοσελίδα έχει διαφορετικές ανάγκες οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα για να επιτύχουν ευκολότερο στο σκοπό τους.

Για παράδειγμα ένας Τραγουδιστής θα έχει διαφορετικά πράγματα σε σχέση με ένα πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα. Με τον ίδιο τρόπο ένας συγγραφέας θα έχει προσαρμόσει την προσωπική του ιστοσελίδα διαφορετικά από ένα ποδοσφαιριστή ή ένα πολιτικό. Ο ποδοσφαιριστής θα έχει στην ιστοσελίδα του στιγμιότυπα από τους αγώνες και από τα τέρματα που σημειώνει (αν είναι επιθετικός) και ο πολιτικός θα έχει το πρόγραμμα του κόμματος και αποσπάσματα από ομιλίες που έχει πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν.

Μπαίνοντας κάποιος στη σελίδα σας το πρώτο πράγμα το οποίο θα αντικρίσει είναι η Κεντρική Σελίδα η οποία πρέπει να είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να του κεντρίσει το ενδιαφέρον για να παραμείνει στο site. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι αυτά που θα κρίνουν αν η αρχική σελίδα της ιστοσελίδας μας πετυχαίνει το σκοπό της. Αυτό είναι ένα μετρήσιμο στοιχείο στο οποίο μπορούμε εύκολα να έχουμε πρόσβαση μέσα από τα στατιστικά στοιχεία της επισκεψιμότητας.

Το ποσοστό εγκαταλείψεων, ο χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα μας, οι σελίδες τις οποίες διάβασε κάποιος κατά την παραμονή του είναι στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν να μελετήσουμε τις αντιδράσεις των επισκεπτών και να διορθώσουμε τις αδυναμίες που υπάρχουν. Άλλωστε καμιά ιστοσελίδα δεν μπορεί να είναι τέλεια και πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν για να έχουμε καλύτερα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που πρέπει να έχει μια Προσωπική Ιστοσελίδα για να θεωρείτε επιτυχημένη.

Μοναδικός Σχεδιασμός

To design ή αλλιώς η εμφάνιση της σελίδας είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο μπορεί να να πετύχει ή να αποτύχει μια Ιστοσελίδα. Ιδιαίτερα δε στις προσωπικές ιστοσελίδες όσο πλήρης κι αν θεωρηθεί κάποια σελίδες από άποψη υλικού και περιεχομένου η πρώτη εντύπωση είναι ικανή να στείλει τον επισκέπτη μακριά. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις ο σχεδιασμός μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Γι’ αυτό είναι καλύτερο να επενδύσετε χρόνο και χρήμα και αν χρειαστεί να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού στον τομέα της σχεδίασης καθώς η πρώτη σελίδα και η πρώτη εντύπωση που αυτή θα δημιουργήσει με τον σχεδιασμό της είναι το ήμισυ του παντός όπως λέει και η γνωστή παροιμία.

Επωνυμία

Η επωνυμία του ατόμου που εκπροσωπεί η σελίδα είναι το κυριότερο στοιχείο της. Αν κάποιος μπει τυχαία σε αυτή θα πρέπει να μπορεί με ευκολία να διακρίνει ποιος το άτομο που εκπροσωπεί η σελίδα με τι ασχολείται και κάποια ενδεικτικά δείγματα δουλειάς.

Κυρίως θέμα

Θυμάμαι παλιότερα είχα μπει σε μια ιστοσελίδα η οποία είχε πίνακες ζωγραφικής. Όλοι οι πίνακες ήταν στοιχισμένοι ο ένας μετά τον άλλο στη κεντρική σελίδα και δεν μπορούσα να καταλάβω τον ρόλο της σελίδας αυτής. Εύλογα μου δημιουργήθηκαν διάφορα ερωτήματα όπως για παράδειγμα: Σε ποιόν ανήκει η ιστοσελίδα; Ποιος ο σκοπός της; Μπορώ να αγοράσω κάποιους πίνακες; Ποιος είναι ο ζωγράφος; Μήπως είναι γκαλερί και οι ζωγράφοι είναι περισσότεροι; Τελικά στο τέλος της ιστοσελίδας η οποία ουσιαστικά δεν εξυπηρετούσε κανένα σκοπό ανακάλυψα ένα κρυμμένο link (έπρεπε να ψάξω πολύ για να το βρω) το οποίο παρέπεμπε στο προσωπικό προφίλ κάποιου στο Facebook. Τελικά ήταν κάποιος νέος ζωγράφος ο οποίος ανέβασε τα έργα του σε μια πρώτη βερσιόν της ιστοσελίδας του αλλά μετά από αρκετό καιρό την ξέχασε και δεν την ανανέωσε ποτέ ξανά…

Το κυρίως θέμα πρέπει να είναι μια φωτογραφία του ατόμου ή του έργου του, για παράδειγμα μπορεί να είναι η φωτογραφία του τελευταίου βιβλίου στην περίπτωση που ο κάτοχος είναι συγγραφέας. Θα μπορούσε να είναι και κάποιο σύντομο βίντεο το οποίο συνεπικουρούμενο από κάποια λεζάντα ή τίτλο να περνάει άμεσα τη θεματολογία και να γνωστοποιεί σε ποιον ανήκει η σελίδα και το σκοπό που υπηρετεί.

Το κυρίως θέμα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο ώστε με την πρώτη ματιά και σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα ο επισκέπτης να μπορεί να καταλάβει τα παρακάτω τρία στοιχεία:

  1. Ποιος εκπροσωπείτε στη σελίδα αυτή;
  2. Με τι ασχολείται – επαγγέλλεται
  3. Πως μοιάζει (ατομική φωτογραφία ή φωτογραφία έργου αν είναι συγγραφέας, ταινία αν είναι ηθοποιός ή σκηνοθέτης ή σεναριογράφος κτλ)

Μενού

Το μενού είναι απαραίτητο σε κάθε ιστοσελίδα. Είναι η μπάρα στην οποία δίνουμε στον επισκέπτη την ευκαιρία να μπει και να διαβάσει περισσότερες πληροφορίες για τις διάφορες κατηγορίες που περιλαμβάνει το site.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες οι οποίες έχουν περισσότερα από ένα μενού με επιλογές. Τέτοια μενού είτε είναι στην κορυφή της σελίδας είτε στο κάτω. Εμείς θα μιλήσουμε για το κυρίως μενού το οποίο είναι στο πάνω μέρος της σελίδας δεν συνηθίζετε όμως να είναι στην κορυφή.

Υπάρχουν κάποιες κύριες κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουμε σε σχέση με το μενού μας. Η πρώτη και κυριότερη είναι η πρώτη επιλογή η οποία πρέπει να παραπέμπει στην Αρχική σελίδα. Δηλαδή όταν ο επισκέπτης διαβάζει κάποιο άρθρο σε οποιοδήποτε σημείο της προσωπικής ιστοσελίδας θα πρέπει να του δίδουμε την ευκαιρία με το πάτημα ενός κουμπιού συνήθως με την επωνυμία ΑΡΧΙΚΗ να επιστρέφει στην κεντρική σελίδα, εύκολα, γρήγορα και απλά.

Αμέσως μετά την επιλογή ΑΡΧΙΚΗ βάζουμε την δεύτερη πιο σημαντική επιλογή και μετά από αυτή την Τρίτη κοκ.

Τελευταία επιλογή βάζουμε συνήθως την Επικοινωνία. Μέσα από την επιλογή αυτή δίνουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επικοινωνήσουν μαζί μας συνήθως μέσα από μια φόρμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικό αριθμό ή διεύθυνση.

Γλώσσα

Καλό θα ήταν η προσωπική ιστοσελίδα να είναι διαθέσιμη σε δύο η περισσότερες γλώσσες καθώς τα Ελληνικά είναι μια γλώσσα η οποία δυστυχώς μας περιορίζει. Σκοπός άλλωστε θα πρέπει να είναι να μας γνωρίσει το δυνατόν όσο περισσότερος κόσμος. Έτσι κατά την συνήθη τακτική η Αγγλική γλώσσα θα πρέπει να είναι η δεύτερη γλώσσα της ιστοσελίδα μας.
Αυτό δεν είναι είναι απόλυτο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Αγγλική θα μπορούσε να ήταν η πρώτη γλώσσα και άλλες όπου θα ήταν εντελώς αχρείαστη. Μια τέτοια ενδεικτική περίπτωση είναι μια τραγουδίστρια που κάνει καριέρα σε Ελλάδα και Γερμανία. Όπως καταλαβαίνεται στην παραπάνω περίπτωση η Γερμανική είναι απαραίτητη και η Αγγλική περνά σε δευτερεύουσα θέση.

Φωτογραφίες – Βίντεο

Φροντίστε να συμπεριλάβετε φωτογραφίες ή βίντεο καθώς πολλοί επισκέπτες βαριούνται να διαβάζουν τα κείμενα που υπάρχουν. Φωτογραφίες, προσωπικές ή εν ώρα εργασίας καθώς και βίντεο θα κρατήσουν περισσότερο τους επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας. Πολλές φορές στο κυρίως μενού που αναφέραμε πιο πάνω υπάρχει η επιλογή Γκαλερί. Σε αυτή την επιλογή (γκαλερί) ο κόσμος έχει την επιλογή να δει φωτογραφίες και βίντεο της δουλειάς σας.

Έχει αποδειχτεί ότι οι επισκέπτες μιας ιστοσελίδας σπάνια διαβάζουν μεγάλα κείμενα ενώ αρέσκονται στο να βλέπουν φωτογραφίες και βίντεο.

Βιογραφικό

Πολύ σημαντική είναι η ύπαρξη βιογραφικού στη σελίδα σας. Αυτό διαβάζουν κυρίως όσοι θέλουν να γράψουν κάποιο άρθρο για εσάς ή θέλουν να μάθουν περισσότερα. Η ύπαρξη βιογραφικού βοηθά στην ελαχιστοποίηση της παραπληροφόρησης και τη δημοσίευση λάθος στοιχείων για το πρόσωπό σας.

Δείγματα δουλειάς

Αν υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάσετε δείγματα δουλειάς στη σελίδα θα μπορούσατε να το πράξετε ώστε να επικοινωνήσετε καλύτερα με το κοινό σας.

Τα δείγματα δουλειάς είναι απαραίτητα κυρίως για τα δημιουργικά επαγγέλματα όπως για παράδειγμα οι μουσικοί που θέλουν να πουλήσουν τη μουσική τους σε κάποια κινηματογραφική ταινία.

Social Media Links

Πολύ σημαντική είναι η σύνδεση της σελίδας με τα Social Media από τα οποία μπορείτε να εξασφαλίσετε μεγάλο ποσοστό της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας. Η παρουσία σας σε όσο περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε είναι σημαντική αλλά όχι απαραίτητη. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης παρουσίας σε όλα τα δίκτυα οπότε θα κρίνεται πια είναι αυτά που σας εξυπηρετούν καλύτερα για να πετύχετε τους σκοπούς σας.

Ενδεικτικά προτείνουμε όπως επικεντρωθείτε στα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία αποτελούν τα σημαντικότερα μέσα αυτή τη στιγμή: Facebook, Instagram, Twitter και πολύ σημαντική είναι η παρουσία σας στο Youtube με τη δημοσίευση βίντεο αν και το τελευταίο δεν αποτελεί μέρος των Social Media.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες (παραπομπές – links)

Οι παραπομπές σε άλλες ιστοσελίδες είναι πολύ συχνές όχι μόνο στα προσωπικά sites αλλά γενικότερα. Αν η προσωπική Ιστοσελίδα αφορά κάποιο τραγουδιστή τότε θα μπορούσε να βάλει στις Χρήσιμες Ιστοσελίδες μια παραπομπή για την μπάντα του και για τους συνεργάτες του. Αν αφορά ποδοσφαιριστή θα μπορούσε να υπάρχει link που να τον συνδέει με την ιστοσελίδα της ομάδας του, αν είναι συγγραφέας θα μπορούσε να υπάρχουν παραπομπές (links) για τον εκδοτικό οίκο των βιβλίων του ή για τα βιβλιοπωλεία που το πουλάνε κ.ο.κ. Όλες οι παραπομπές πρέπει να σχετίζονται άμεσα με το άτομο που παρουσιάζετε στην ιστοσελίδα.

Εγγραφή Newsletter

Δώστε τη δυνατότητα στους επισκέπτες σας να ενημερώνονται για ότι σας αφορά μέσα από την εγγραφή τους στο mailing list σας. Αυτό θα βοηθήσει κι εσάς να κρατήσετε ζωντανή τη σχέση με το κοινό σας και θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τους ενημερώνετε για οτιδήποτε θέλετε.
Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν συνεχώς στην ιστοσελίδα σας για να δουν εάν υπάρχει κάποια νέα δημοσίευση, ανακοίνωση κτλ.

Στέλνοντας email πετυχαίνετε κι έναν ακόμα στόχο. Αυξάνετε την επισκεψιμότητά καθώς για να διαβάσουν όλα τα άρθρα ή τις ανακοινώσεις θα πρέπει να επιλέξουν τα links που θα βάλετε στο newsletter πχ. Διαβάστε Περισσότερα, αν σας ενδιαφέρει κάντε κλικ εδώ κτλ, με αποτέλεσμα να στέλνετε κίνηση (traffic) στην ιστοσελίδα σας.

Όροι χρήσης

Είναι καλό στην ιστοσελίδα σας να υπάρχουν όροι χρήσης. Ο κύριος ρόλος αυτών των όρων είναι η αποποίηση οποιασδήποτε ευθύνης των ιδιοκτητών κάθε σελίδας έναντι των επισκεπτών. Οπότε σκοπός είναι να ενημερωθούν οι επισκέπτες ότι μπαίνουν στη σελίδα σας με δική τους ευθύνη.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πολλές ιστοσελίδες πέφτουν θύματα επιθέσεων τα οποία μολύνονται με malware ή trojan horse και έτσι οι επισκέπτες που εισέρχονται μπορεί να μολυνθούν.

Μπορείτε να διαβάσετε τους Όρους Χρήσης διαφόρων ιστοσελίδων και να πάρετε κάποιες ιδέες για να συντάξετε τους δικούς σας όρους.

Προσοχή! Δεν επιτρέπετε αυτούσια η αντιγραφή των όρων χρήσης από άλλες ιστοσελίδες γιατί αυτοί αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία άλλων. Αυτό που προτείνουμε να κάνετε είναι να αντιγράψετε και να το τροποποιήσετε ολικά – πιθανόν κρατώντας την ίδια δομή – ώστε να αποτελεί πια δικό σας πνευματικό δημιούργημα.

GDPR & Cookies

Αν χρησιμοποιείται cookies για τη σελίδα σας (δεν υπάρχει ιστοσελίδα που να μην χρησιμοποιεί πια cookies) οι επισκέπτες σας θα πρέπει να το γνωρίζουν. Αυτό βασίζεται στη γνωστή σε όλους GDPR – General Data Protection Regulation οπότε μη ξεχάσετε να συμπεριλάβετε μια ανακοίνωση στην είσοδο της σελίδας που να ζητάει από τους χρήστες να συμφωνήσουμε τη χρήση των cookies.

Παραδείγματα ανακοινώσεων είναι τα ακόλουθα:

Παράδειγμα από Athens Voice – www.athensvoice.gr

Τίτλος: Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Κείμενο:

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Παράδειγμα από www.tribune.gr

Κείμενο:

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Μάθετε Περισσότερα

Φυσικά ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αποδεχτεί η να απορρίψει τη χρήση cookies επιλέγοντας τις αντίστοιχες επιλογές. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα για περισσότερη πληροφόρηση επιλέγοντας το Μάθε περισσότερα ή κάποια αντίστοιχη επιλογή.

Ανανέωση Ύλης

Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένη με τις τελευταίες ειδήσεις που σας αφορούν. Αν μια ιστοσελίδα είναι παρατημένη οι επισκέπτες σιγά – σιγά θα πάψουν να την επισκέπτονται καθώς δεν θα υπάρχει κάτι νέο να τους προσφέρει μια νέα επίσκεψη.

Ένα ή δύο άρθρα τη βδομάδα είναι αρκετά για μία προσωπική ιστοσελίδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν υπάρχει η θέληση και η δυνατότητα δεν μπορείτε να ανεβάζετε περισσότερο υλικό. Άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο, ανακοινώσεις κτλ.

One Page webiste

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν σε μία ιστοσελίδα η οποία να αποτελείτε μόνο από μια σελίδα. Αυτή η τακτική είναι πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας και βοηθάει τον χρήστη καθώς δεν χρειάζεται να πετάγεται από link σε link στη σελίδα μας.
Η ιστοσελίδες που αποτελούνται από μια σελίδα χαρακτηρίζονται από την απλότητα και την περιεκτικότητά τους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία μιας επιτυχημένης προσωπικής ιστοσελίδας. Ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορείτε να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε υλικό το οποίο δεν έχουμε αναφέρει εδώ. Η εξειδίκευση για μια καλύτερη προσωποποιημένη σελίδα είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά και θα κάνει την ιστοσελίδα σας να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες.