stop wasting time

Πολλές φορές βρίσκουμε τον εαυτό μας να περνάει ατέλειωτες ώρες σε δραστηριότητες που δεν μας προσφέρουν τίποτα σημαντικό. Αυτές οι δραστηριότητες, γνωστές και ως “Time Wasters,” αποτελούν συχνά την αιτία για κατασπατάληση χρόνου και ενέργειας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι ακριβώς είναι οι Time Wasters, γιατί πέφτουμε συχνά σε αυτήν την παγίδα, και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε για να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας με πιο παραγωγικό τρόπο.

Τι είναι οι Time Wasters;

Οι Time Wasters είναι οποιεσδήποτε δραστηριότητες που μας αφαιρούν τον χρόνο χωρίς να μας προσφέρουν κάτι αξιόλογο. Συχνά, αυτές οι δραστηριότητες είναι ευχάριστες και εθιστικές, αλλά αποτελούν απώλεια πολύτιμου χρόνου που θα μπορούσε να διατεθεί για πιο παραγωγικές και εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Οι δραστηριότητες που θα αποκαλούσαμε ως Time Wasters μπορούν να είναι πολλές και διάφορες. Κάποια από τα συνηθέστερα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Κοινωνικά Δίκτυα

Άσκοπη περιπλάνηση στα Social Media χωρίς συγκεκριμένο σκοπό που αρχίζει συνήθως ως μια σύντομη δραστηριότητα αλλά μας απορροφά πολύ περισσότερο χρόνο και ενέργεια από αυτό που πρέπει. Έτσι καταλήγουμε να ξοδεύουμε άσκοπα τον χρόνο μας βλέποντας ανούσιες αναρτήσεις και βίντεο που μας κρατήσει αιχμάλωτους της οθόνης για ώρες.

Βίντεο Παιχνίδια

Το gaming είναι υπέροχο για διασκέδαση, αλλά όταν γίνεται υπερβολικό, μπορεί να αφαιρέσει πολύτιμο χρόνο από την καθημερινή μας ζωή.

Τηλεόραση και Κινηματογράφος

Το να παρακολουθούμε ατέλειωτες σειρές και ταινίες μπορεί να είναι εθιστικό και να καταλαμβάνει πολύτιμο χρόνο τον οποίο στερούμε από άλλες πιο ουσιαστικές δραστηριότητες.

Αναβλητικότητα

Το να αναβάλλουμε τις εργασίες και τις υποχρεώσεις μας είναι ένας από τους κορυφαίους Time Wasters. Συχνά το κάνουμε με δικαιολογίες όπως «θα το κάνω αργότερα» ή «ας κάνω κάτι άλλο πιο επείγον»

Άσκοπη Περιήγηση στο Ιντερνέτ

Το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο χωρίς συγκεκριμένο σκοπό μπορεί να μας κρατήσει αιχμάλωτους σε ανούσιες ιστοσελίδες και άρθρα.

Γιατί Πέφτουμε στη Παγίδα των Time Wasters;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να πέφτουμε συχνά στην παγίδα των Time Wasters:

Η Ευχαρίστηση

Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες παρέχουν άμεση ευχαρίστηση. Τα likes στο Instagram ή η νίκη σε ένα παιχνίδι δημιουργούν ένα αίσθημα ικανοποίησης, που δυσκολεύει την απόφαση να σταματήσουμε.

Ελλείψη Στόχων

Όταν δεν έχουμε συγκεκριμένους στόχους ή υποχρεώσεις, είναι πιο πιθανό να περνάμε χρόνο σε ανούσιες δραστηριότητες. Η καθιέρωση στόχων είναι απαραίτητη και μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό για απαλλαγή από προκλήσεις Time Waste που εμφανίζονται συνεχώς μπροστά μας στο διαδίκτυο.

Συνήθεια

Ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να έχουν γίνει συνήθεια, και να τις κάνουμε αυτόματα χωρίς σκέψη. Είναι καλό να τις αναζητήσουμε, να τις εντοπίσουμε και να διορθώσουμε αυτές τις κακές συνήθειες που μειώνουν τη διαθεσιμότητα του χρόνου μας.

Αποφυγή Υποχρεώσεων

Όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες και βαρετές υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουμε εις πέρας, το να καταφεύγουμε σε Time Wasters είναι μια σύντομη απόδραση που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μέλλον. Ένα από αυτά αφορά και τις περιπτώσεις όπου υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία (dead line) για την παράδοση κάποιας εργασίας.

Πώς Να Αποφύγουμε τους Time Wasters;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους Time Wasters και να προσπαθήσουμε να τους αποφύγουμε για να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον χρόνο μας. Παρακάτω, παρέχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να το καταφέρουμε:

Στόχοι και Προτεραιότητες

Καθορίστε συγκεκριμένους στόχους και προτεραιότητες για την ημέρα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατευθύνετε τον χρόνο σας προς πιο παραγωγικές δραστηριότητες. Προσπαθείστε να μεινετε συγκεντρωμένοι-ες στις προτεραιότητες σας.

Διαχείριση Χρόνου

Χρησιμοποιήστε τεχνικές ώστε να διαχειριστείτε τον χρόνο σας καλύτερα. Μια τέτοια τεχνική είναι η τεχνική Pomodoro που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον χρόνο σας αποτελεσματικά.

Αποσύνδεση από τα Κοινωνικά Δίκτυα

Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορείτε να προσπαθήσετε αρχικά να περιορίσετε μόνοι σας να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε καθημερινά στα Social Media. Αν δυσκολεύεστε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την πρόσβασή σας.

Θέστε Περιορισμούς

Ορίστε χρονικούς περιορισμούς για τις Time Waster ασχολίες σας. Για παράδειγμα, αφιερώστε μόνο 30 λεπτά για τα κοινωνικά δίκτυα κάθε μέρα.

Δημιουργία Καθημερινού Προγράμματος

Δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα που να περιλαμβάνει τις εργασίες σας και τις διαλείμματα του καθημερινού σας προγράμματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατάτε πειθαρχία στον χρόνο σας.

Επιλέξτε Εναλλακτικές Δραστηριότητες

Μια έξυπνη τακτική είναι να αντικαταστήστε τις Time Wasters ασχολίες με πιο παραγωγικές και εποικοδομητικές δραστηριότητες, όπως την άσκηση, την ανάγνωση, ή την μάθηση νέων δεξιοτήτων.

Συνειδητοποίηση

Για να εξασφαλίσετε περισσότερο χρόνο θα πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσετε τον χρόνο που ξοδεύετε σε άσκοπες εργασίες και στη συνέχεια να σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να τον αξιοποιήσετε καλύτερα.

Σύνοψη

Οι Time Wasters ενασχολήσεις είναι μια συνηθισμένη παγίδα που μπορεί να μας αποσπάσει από την προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας πιο παραγωγικά. Μέσα από τον αυτοέλεγχο, την αυστηρή πειθαρχία, την θέσπιση στόχων και την ορθή διαχείριση χρόνου, μπορούμε να μάθουμε πώς να αποφύγουμε τις άσκοπες απώλειες χρόνου και να είμαστε πιο παραγωγικοί και ευχαριστημένοι στη ζωή μας. Το κλειδί είναι να βρούμε έναν ισορροπημένο τρόπο για να απολαμβάνουμε τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, χωρίς να θυσιάζουμε την προσωπική και επαγγελματική μας ανάπτυξη.